Studiekosten

belastingaangifte studiekosten

Eén van onze expertisegebieden betreft belastingadvies met betrekking tot studiekosten. In 2021 zijn gemaakte studiekosten nog aftrekbaar.

Tijdens de studietijd spelen er wellicht nog niet veel fiscale zaken, maar door dan al een situatie handig te structureren, kan er later vaak belasting bespaard worden.

Bijvoorbeeld door tijdens de studiejaren een persoonsgebonden aftrek scholingsuitgaven op te bouwen. Zodra er inkomen verdiend wordt kan deze aftrekpost verrekend worden en omgezet worden in belastingvoordeel. Hierbij is belangrijk dat de studiekosten op de student drukken. In het geval dat de ouders willen ondersteunen in de studiekosten, is het ook mogelijk dit te doen in de vorm van een lening, die later weer kan worden kwijtgescholden; in dit geval drukken de studiekosten wel op de student.

Tevens kan er worden ingespeeld op de middelingsregeling die vaak voor belastingteruggaven kan zorgen zodra men begint te werken. Een middelingsregeling heeft als doel de hoge pieken in de inkomstenbelasting ten gevolge van de progressieve belastingtarief af te vlakken. Ook advisering over de fiscale gevolgen van een aankoop van een eerste woning of het opstarten van een eigen bedrijf behoort tot de mogelijkheden.