Emigreren en belasting

Emigreren en belastingEmigreren en belasting; hoe zit dat? Inzake emigratie en belasting zijn er vaak nog een aantal zaken te regelen die u voordeel op kunnen leveren.
Lees hier enkele voorbeeldsituaties.

Binnenlands of buitenlands belastingplichtig?

Als u naar het buitenland verhuist, kunt u in sommige gevallen kwalificeren als binnenlandse belastingplichtige voor het emigratiejaar en in de jaren erna. Of dit voor u voordelig is, hangt zeer af van uw situatie. Bij binnenlandse belastingplicht wordt al uw inkomen, ook het buitenlandse, belast. Daarvoor mag u dan ook gebruik maken van de voorzieningen in het Nederlandse belastingstelsel, zoals aftrek van hypotheekrente. Bij buitenlandse belastingplicht mag u dit laatste niet en wordt alleen uw Nederlandse inkomen belast.

Ook is soms bijvoorbeeld een beroep op de zogenaamde detacheringsregeling mogelijk waardoor de hypotheekrenteaftrek behouden kan blijven indien u uw Nederlandse woning voor uzelf ter beschikking houdt.

M-biljet correct invullen belangrijk

De aangiftebiljetten (M-biljet) in een emigratiejaar of immigratie jaar zijn beduidend gecompliceerder dan een reguliere aangifte. Dit biedt echter ook meer mogelijkheden tot belastingbesparing, mits uiteraard de aangifte op correcte wijze is ingevuld.

Wat in uw situatie mogelijk is hangt af van een groot aantal factoren.

Onze expertise op het gebied van internationaal belastingadvies kan u helpen bij het maken van de juiste keuze. Mogelijk bent u gedurende uw buitenlandse periode blijvend in Nederland belastingplichtig en is jaarlijks een aangifte vereist. In deze situatie, en ook indien u na verloop na tijd weer vanuit het buitenland naar Nederland wilt terugkeren, bieden wij deskundig advies.

Voor verdere informatie over emigreren en belasting en onze diensten op dit gebied, neem contact met ons op.

Voorbeeldsituaties emigreren en belasting